Nostalgi

Här frossar jag i nostalgi och minnen av speciella prylar, händelser, människor och annat som för evigt fastnat i mitt högst personliga minneskort.

Drömmen om en pastellfärgad geting                                    

Ända sedan jag som liten såg filmen ”Prinsessa på vift” (Roman Holiday) med Audrey Hepburn och Gregory Peck, har jag velat ha en Vespa. Har aldrig ägt en moped ens en gång och har heller inget körkort, men har ändå alltid haft en romantisk fantasi att likt Audrey få susa fram på gatorna på en pastellfärgad skönhet.

Lite fakta: Vespa är en skoter, tillverkad av det italienska företaget Piaggio och har tillverkats sedan 1946. De var som mest populära på 50 och 60-talet. Namnet har den fått efter det italienska (och latinska) ordet för geting.

Motorn i en Vespa sitter monterad tätt ihop med bakhjulet. Det gör att det inte behövs någon kedja eller kardan för att överföra kraften. Samtidigt ger det gott om benutrymme för föraren. Vespan introducerades i Sverige i april 1950.

Piaggio tillverkade 1959 en specialmodell för Sverige. En 125:a som döptes till ”Popolino”. Färgen var ljusbeige.


Kommer ni ihåg Raketosten?

Ni vet den där klassiska mjukosten i ett vaxat papprör som knuffades upp genom att trycka under botten av förpackningen, och som skivades med hjälp av ett vidhängande snöre. Osten lanserades i slutet på 40-talet och var ”himla” populär under rymdfärdernas 60-tal. Den sista Raketosten tillverkades den 13 februari 1979 och försvann ur sortimentet.

Jag väntar fortfarande på dess återinträde i atmosfären…


Zippo – coolaste tändaren

Tillverkas av Zippo Manufacturing Company, den första tillverkades i början av 1933 och sedan dess har det producerats mer än 500 miljoner Zippotändare.

Tändaren blev populär inom den amerikanska armén, speciellt under andra världskriget då efterfrågan från militären blev så stor att företaget helt slutade producera för den civila marknaden. Efterfrågan resulterade bland annat i att företaget producerade skal med specifika emblem, bataljonssymboler etc.

Under Vietnamkriget var det istället populärt bland de amerikanska militärerna att låta gravera in personliga motton eller symboler på metallskalet.

Om tändaren fylls på med bränsle (nafta) och man byter ut veke och flinta regelbundet kan en Zippo fungera i många år, och företaget erbjuder t.o.m. en livstidsgaranti.


View-Master – Inte bara leksak

View-Master är en apparat med vilken man kan titta på tredimensionella bilder genom så kallad stereoskopi.

Även om man idag uppfattar den som en leksak, började View-Master år 1939 sin glansperiod som underhållnings-apparat lika mycket för vuxna som för barn. Den uppfanns av William Gruber, och tillverkades av företaget Sawyer’s med huvudkontor i den nordamerikanska staden Portland. Mer än en miljard bildskivor uppges ha tillverkats sedan starten 1939.

View-Master marknadsförs nu under Fisher-Price varumärke.


Klippdockan – favorit för modeintresserade små flickor

Lekte ni som jag med klippdockor när ni var små? Jag älskade att rita nya kläder åt mina små pappersdamer. Kanske det var där mitt designintresse tog sin början. Minns att jag klistrade dockorna på styv kartong så att de skulle hålla längre. Min favoritdocka var självfallet Marilyn Monroe.

Handgjorda klippdockor har funnits lika länge som pappret. Den första tryckta klippdockan kom 1810 i London. Att klippa ut klippdockor är bra finmotorisk träning för barnen.

Många kända ansikten har dykt upp i form av klippdockor, skådespelare så väl som kungligheter. Modebranschen har många gånger använt sig av klippdockor.